Beboerlisten - Det handler om prioritering - Der er råd til velfærd - kryds L
NYHEDSBREV


17. november 2017   Printervenlig udgave af siden   Send linket og en kort beskrivelse af denne post/ artikel videre til via email   Del på Facebook


Henrik Saxgren: Livet i Randers forsvandt

Henrik Saxgren
- Det er kommunens egen skyld, at Randers centrum er død.

Fotograf Henrik Saxgren er født og opvokset i Randers, da det stadig var en handelsby med masser af liv.

- Da jeg var dreng, var Randers en handelsby, hvor hele oplandet kom ind til byen for at handle. Når der var Torvedag om lørdagen, var hele Houmeden og gaderne omkring Sct. Mortens Kirke fyldt med boder, hvor landmændene kom ind med deres varer. Du kunne købe levende kyllinger og ællinger i papkasser og frisk honning, fortæller Henrik Saxgren.
Han blev født i Randers i 1953 i en to-værelses lejlighed på Hadsundvej 5b. Siden flyttede familien til Møllevængets store sociale boligkvarter ved Bækkestien på P. Knudsensvej - et dengang nybygget boligkvarter tæt på Vognfabrikken Scandia.
Ligesom så mange andre, tog familien ofte ind til centrum for at handle.
- Alle butikkerne, som var i centrum, blev jo frekventeret af alle de folk, der kom ind til handelsbyen Randers.
- Når jeg f.eks. gik tur med mine forældre om søndagen, så mødte vi jo alle dem, vi kendte. Og fredag aften mødtes store grupper af byens unge på Rådhuspladsen, uden anden dagsorden end at mødes og tale sammen. Dengang søgte alle ind mod centrum.

Saxgren tog sin uddannelse som fotograf hos Poul Junckers Reklamebureau, men arbejdet i reklamebranchen faldt ikke i tråd med det ungdomsoprør, der ville gøre op med det bestående samfund og som inspirerede Saxgren til at melde sig ind i Venstresocialisterne.
- Dengang var det faktisk moderne, at man tog konsekvensen af sine holdninger, så jeg betragtede det som helt udelukket, at jeg både kunne være venstreorienteret og arbejde i reklameindustrien. Så den dag, jeg blev udlært, sagde jeg op.
Efter tiden som reklamefotograf blev Henrik Saxgren dokumentarfotograf og lavede socialt indignerede reportager om mennesker på bunden af samfundet.
Han sneg sig bl.a. ind på Jernstøberiet for at fotografere og dokumentere de sundhedsskadelige arbejdsforhold på støberiet. De billeder blev bragt i VS-bladet Modstand.
Men udlængslen blev i sidste ende for stor, og
Saxgren rejste fra byen omkring 1975.

For den gamle arbejderbydreng var det en sørgelig udvikling, han kunne følge på afstand, når han besøgte sin mor i byen.
- Når jeg kom til Randers i ‘90erne, kunne jeg jo konstatere, at alle de butikker, som før havde holdt centrum af Randers i live, var lukket, bl.a. fordi man havde bygget Paderup Centeret.
- Det byråd, som egentlig havde pligt til at holde byen levende, havde tilladt, at der blev bygget et kæmpe indkøbsmekka udenfor byen. Så lige pludselig kørte alle, der bor i Randers, ud af byen for at handle, og så dør centrum jo. Det synes jeg, er meget ulykkeligt, og det har givet det spøgelsesagtige bycentrum, som vi ser i dag.

Henrik sammenligner udviklingen Randers’ centrum med sine egne fotografiske projekter om
Udkantsdanmark.
- Du kan med det samme se, at den er gal, når Kirkens Korshærs butikker ligger på byens bedste adresse, siger Henrik Saxgren, som heller ikke er i tvivl om, hvor ansvaret for udviklingen skal placeres.

- Det er kommunens egen skyld, at Randers centrum er død. De havde alt, alt for travlt med at give tilladelse til alle de storcentre, der blev bygget udenfor byen.Omann ansætter sig selv som direktør

Claus Omann Jensen har reelt ansat sig selv som salgs- og marketingsdirektør i Verdo.

Bjarne Overmark om byrådsmødet den 29. januar 2018

Fordeling af ben, fremtidens busterminal, vold mod offentligt ansatte, ulovlig fyring af tillidsmand, frikadellesagen, Hal 4, videostreaming af byrådsmøder, almene boliger på markedspladen er bla. opp

Jens Laursen
Kære Torben: Tør du bruge dette flertal?

Der er flertal i byrådssalen for en lang række ting - herunder stop for Hal 4 - Tør du bruge dette flertal? Og kan du love mig større åbenhed, ingen lukkede forhandlinger, alle bliver lige informeret.

Kampen mod Skolelukkerne

- Venstre, Socialdemokratiets og DF’s gennemtrumfningen af den nye skolestruktur, der medførte lukning af fem folkeskoler og opdeling i grund- og overbygningsskoler, var en ulovlig svinestreg, siger


Beboerlisten
www.beboerlisten.dk  - info@beboerlisten.dk - ©2009