Beboerlisten - Det handler om prioritering - Der er råd til velfærd - kryds L
NYHEDSBREV


15. november 2017   Printervenlig udgave af siden   Send linket og en kort beskrivelse af denne post/ artikel videre til via email   Del på Facebook


Permakultur og fællesskab

Lad os udvikle kommunens grønne områder med permakultur

af Rune Birk

I tilknytning til de initiativer, som vi i Beboerlisten gerne ser til at øge biodiversiteten og forbedre naturen i Randers Kommune, vil vi gerne styrke biodiversiteten og mulighederne for fællesskab mellem folk ved at have fokus på permakultur på kommunens grønne områder.

Permakultur er en dyrkningsform, der foregår på naturens egne præmisser - man vender ikke jorden hvert år for at så grøntsager, der dør efter høsten og skal sås igen til næste år, men sammensætter i stedet en kultur af træer, buske og flerårige grøntsager, der vokser i balance på samme måde som planterne i en lysåben skov.

Sammensætningen af planter kan designes, så de så vidt muligt holder hinandens parasitter og sygdomme væk, og binder de næringsstoffer fra jorden og luften, som hele kulturen har brug for.

På den måde undgår man meget af det traditionelle land- og havebrugs årlige arbejde med at gøde, sprøjte og så videre.

Det kan tage nogle år, men når en stabil permakultur først er etableret, kan den forblive produktiv i århundreder.

Hvis man dyrker enårige grøntsager i permakultur er det oftest i højbede med meget høj produktivitet, hvor næringsstoffer tilføres i form af naturlige komposteringsprocesser.

Samtidig med, at vi genvinder biodiversiteten i Randers Kommunes fantastiske naturarealer såsom Fussingø Skov, Læsten Bakker og Randers Fjord, kan vi øge biodiversiteten ved at gøre byens parker til permakultur-projekter og fylde dele af dem med spiselige nødder, frugter og krydderier til fri afbenyttelse for byens borgere.

En start kunne være et byhaveprojekt med højbede og en mini-skovhave i en af byens centrale parker, for eksempel Tøjhushaven, hvor vi også kunne søge frivillige til at hjælpe med projektet og derved opbygge nye fællesskaber omkring arbejdet med maden og jorden.

Sådan et projekt kan også være en inspiration for byens mange have- og kolonihaveejere, der kan komme og få inspiration og bytte stiklinger til spiselige planter.

Dette kan også være med til at udbrede ideen blandt byens haveejere om den spiselige, giftfri og bæredygtige have med stor biodiversitet, der kan klare sig helt uden kunstgødning og sprøjtemidler, hvilket vil være til stor gavn for miljøet og ikke mindst drikkevandet.
Samtidig vil plantevæksten i byens parker blive mere mangfoldig med større mulighed for et varieret fugle- og insektliv til gavn for både naturen og de borgere, der bruger vores bys mange grønne oaser.

Etablering af sådanne permakulturprojekter i byens parker behøver ikke at indebære store udgifter for kommunen - meget af arbejdet vil kunne gøres af de gartnere, der allerede i dag står for vedligeholdelsen af parkerne.

De nye spiselige parker vil kunne anlægges i samarbejde med byens stadsarkitekt for at sikre, at områdernes æstetiske og rekreative værdier forbedres ved omlægningen.


Læs mere på www.permakultur-danmark.dkOmann ansætter sig selv som direktør

Claus Omann Jensen har reelt ansat sig selv som salgs- og marketingsdirektør i Verdo.

Bjarne Overmark om byrådsmødet den 29. januar 2018

Fordeling af ben, fremtidens busterminal, vold mod offentligt ansatte, ulovlig fyring af tillidsmand, frikadellesagen, Hal 4, videostreaming af byrådsmøder, almene boliger på markedspladen er bla. opp

Jens Laursen
Kære Torben: Tør du bruge dette flertal?

Der er flertal i byrådssalen for en lang række ting - herunder stop for Hal 4 - Tør du bruge dette flertal? Og kan du love mig større åbenhed, ingen lukkede forhandlinger, alle bliver lige informeret.

Kampen mod Skolelukkerne

- Venstre, Socialdemokratiets og DF’s gennemtrumfningen af den nye skolestruktur, der medførte lukning af fem folkeskoler og opdeling i grund- og overbygningsskoler, var en ulovlig svinestreg, siger


Beboerlisten
www.beboerlisten.dk  - info@beboerlisten.dk - ©2009