Beboerlisten - Det handler om prioritering - Der er råd til velfærd - kryds L
NYHEDSBREV


5. november 2013   Printervenlig udgave af siden   Send linket og en kort beskrivelse af denne post/ artikel videre til via email   Del på Facebook


Det teknologiske plejehjem

LÆSERBREV Af Helle Nielsen, Randers - byrådskandidat, Beboerlisten, og medlem af bestyrelsen i Enhedslisten Randers.

Randers Kommune vil bygge et nyt plejehjem til omkring 50 beboere, som skal erstatte Dragonparken og Gudenåcentret. Det bliver topmoderne og byggeriet miljø- og energivenligt. Hvilket er rigtig godt.
 
Derudover skal der i plejecentret være alt det nyeste indenfor velfærdsteknologi. Man håber på, at det bliver både meget bedre og meget billigere end de nuværende tilbud. Dette indbefatter så også, at der ikke bliver behov for så mange ansatte.
 
I disse år opfindes en masse ny teknologi til ældreplejen. Vi har fået indført robot-støvsugere her i kommunen, og snart bliver det måske muligt, at blive vasket og få personlig pleje i en ”vaskemaskine.”
 
Alt dette er meget godt. Men det er samtidig rigtig vigtigt, at den ældre har valgmuligheder. Vil vedkommende have ny teknologi, eller vil vedkommende have hjælp til personlig pleje og rengøring i form af et rigtig levende menneske (en sosu-hjælper), der kommer en gang om ugen eller mere. Det er i øvrigt også vigtigt, at den ældre selv kan bestemme, hvor tit sosu-hjælperen skal komme.
 
Vi ved alle godt, at mange ældre føler sig ensomme og isolerede, men det bliver altså kun værre af, at den ældre måske mister sin fysiske hjemmehjælp til fordel for upersonligt teknologisk isenkram.
 
Men der er stadig opgaver i ældreplejen udover de praktiske. Social-relations opgaver som at gå ture med den ældre, lave mad sammen, læse bøger m.m.
 
I disse år indfører man mere og mere frivilligt arbejde på velfærdsområderne. Regeringen har lavet en rapport, National Civilsamfunds-strategi, hvori man fremlægger sit mål, at i 2020 skal 50 % af befolkningen udføre en form for frivilligt arbejde. Og især mere frivilligt socialt arbejde er ønskeligt.
 
Som jeg ser det, så vil opgaverne i fremtidens plejecentre blive udført af velfærdsteknologi. Og af frivillige hjælpere i det omfang, det er muligt at skaffe dem.
 
Problemet er, at måske er de frivillige ikke fagligt godt nok rustet til de forskellige opgaver sådan et sted. Derudover kan teknologien altså ikke erstatte den sociale og menneskelige kontakt og ekspertise.Omann ansætter sig selv som direktør

Claus Omann Jensen har reelt ansat sig selv som salgs- og marketingsdirektør i Verdo.

Bjarne Overmark om byrådsmødet den 29. januar 2018

Fordeling af ben, fremtidens busterminal, vold mod offentligt ansatte, ulovlig fyring af tillidsmand, frikadellesagen, Hal 4, videostreaming af byrådsmøder, almene boliger på markedspladen er bla. opp

Jens Laursen
Kære Torben: Tør du bruge dette flertal?

Der er flertal i byrådssalen for en lang række ting - herunder stop for Hal 4 - Tør du bruge dette flertal? Og kan du love mig større åbenhed, ingen lukkede forhandlinger, alle bliver lige informeret.

Kampen mod Skolelukkerne

- Venstre, Socialdemokratiets og DF’s gennemtrumfningen af den nye skolestruktur, der medførte lukning af fem folkeskoler og opdeling i grund- og overbygningsskoler, var en ulovlig svinestreg, siger


Beboerlisten
www.beboerlisten.dk  - info@beboerlisten.dk - ©2009