Politikken kom ind med modermælken

Luna Munk, 28 år, bor i Randers C, og er den yngste kandidat for Velfærdslisten

Luna Munk er en af de unge kandidater, som mange byråd mangler for mangfoldighedens skyld. Ung, kvinde, mor og erfaren med mange holdninger til institutioner og velfærdsområdet, hvor hun blandt andet har arbejdet som SoSu-hjælper. Her oplevede hun de arbejdsvilkår, som kun er blevet værre siden da. Hendes far har alle dage været engageret i politik, og i de senere år i Velfærdslisten.
”Jeg har nærmest fået politik ind med modermælken og har altid syntes, at det var pissespændende. Der er ikke mange af mine venner og bekendte, der har været overrasket over, at jeg stillede op denne gang. Jeg snakker altid politik, og med mine erfaringer med hvordan vi behandler de ældre, så har jeg et behov for at forsøge at komme ind i byrådet og gøre en forskel,” siger hun.

Luna Munk, kandidat for Velfærdslisten


Genkendelighed måske en styrke

I dag studerer Luna Munk Kommunikation og Digitale Medier i Aalborg, men hvis du synes, at du kender Luna Munk, så kan det enten være, fordi du har set ’De unge mødre’, hvor hun medvirkede, eller fordi du har læst hendes bog, »Så gå dog fra ham«, med hendes egne erfaringer med et voldeligt forhold.
”Bogen handler om nødvendigheden af at bryde det tabu, det er at tale om disse ting, og i stedet for talt om det. Det er ikke bare at gå sin vej, og så er al den fysiske og psykiske vold glemt igen. Området har optaget mig længe, og jeg har arbejdet i en kortere periode på et krisecenter og været med til at samle penge ind Danner,” fortæller hun og fremhæver sin deltagelse i et realityprogram, som en styrke og en måde, at folk har fået kendskab til hendes fejl, hvilket er lidt et godt alternativ til meget politisk valgkamp, der handler om at sælge sig selv som perfekt.


Velfærdsområdet er spændende

Luna Munk oplever hverdagen i institution gennem sine tre børn, og det har fået hende til at fokusere endnu mere på det med, at vilkårene skal være i orden for både vores børn og vores ældre.
”De ældre er virkelig vores guld, som har skabt det her samfund, så de fortjener en ordentlig og værdig alderdom. Derfor er Velfærdslisten også det rette parti for mig at repræsentere her til kommunalvalget. Jeg synes, at det nære og lokale er spændende, og desuden prikkede min far også til og sagde, at der godt kunne bruges nogle yngre profiler hos Velfærdslisten,” siger hun.

Altid klar til at snakke

Når valgkampen er i gang, står den på vælgermøder på blandt andet en række uddannelsesinstitutioner – gymnasier og erhvervsskoler m.m., og det bliver første gang, at Luna Munk skal ud og møde sine vælgere face to face. Det er ikke noget, hun har øvet sig særligt på, men heller ikke noget hun frygter, for hun er vant til at snakke for sig.
”Jeg har altid snakket meget og plaget mine venner med politisk snak, så jeg er vant til at have styr på mine holdninger og forsvare dem. Et af møderne, jeg skal til, er kun for kvindelige kandidater på Randers Bibliotek – hvis ellers partierne har nogen kvindelige kandidater – og det bliver meget spændende.”

Valgkamp bliver en god erfaring

De unge kandidater for Velfærdslisten, Beboerlisten og Enhedslisten skal alle som stort set ubeskrevet blade på den lokalpolitiske scene kæmpe mod ældre og mere erfarne kandidater, som måske har gjort opmærksom på dem selv igennem mange år. De unge skal sprænge listen, men det er ikke noget, der tage modet fra Luna Munk, som er klar over, at det måske kun er første skridt på vej mod en politisk post.
”Uanset hvad, så bliver det en god erfaring for mig, og så er jeg klar til at kæmpe videre og få flere erfaringer og være klar til næste gang, hvis det ikke skulle lykkes denne gang.
Men med valgforbundet mellem de tre partier har vi en god platform i byrådet, og så må vi håbe på, at vælgerne giver os et endnu bedre udgangspunkt denne gang,” håber Luna Munk.


LUNA MUNK mærkesager:

  • Minimumsnormeringer i institutioner og SFO’er
  • Ordentlige forhold for børn og ældre
  • Fokus på voldsramte kvinder og den rette hjælp til dem

Du kan følge Luna Munk på Instagram, hvor hun har over 30.000 følgere:
instagram.com/lunamunk_blog

SENESTE ARTIKLER

DOWNLOAD BEBOERLISTENS
VALGAVIS 2021