– Det må være muligt at gøre tingene bedre

Rasmus Vinther, 21 år, bor i Dronning​borg og er den yngste kandidat for Beboerlisten

Rasmus Vinther har ingen politikere i familien og har ikke fået politik ind fra barnsben, men han har altid stillet op til elevrådene i folkeskolen og siddet i bestyrelsen på sit gymnasium i sin tid. Nu studerer han Statskundskab i Aarhus og har erfaringer som blandt andet sagsbehandler i Randers Lejerforening på sit cv.
Han har længe tænkt på, at mange ting måtte kunne håndteres anderledes i vores samfund, og det er nu endt som en af de helt unge kandidater til byrådet i Randers Kommune for Beboerlisten.
”Selvom man skulle tro, at vi talte meget om politik på studiet, så taler vi faktisk sjældent om politik. Der er ikke mange af mine venner, bekendte og studiekammerater, der har samme interesse for lokalpolitik, men de synes da, at det er meget sjovt, at jeg stiller op. For mig har det været en naturlig udvikling, som nu udspiller sig her – for selvom det er mit første valg, er det 100 procent ikke mit sidste valg,” siger han.

Har kæmpet hårdt for buslinjen til Aarhus

Måske er du rent faktisk stødt på Rasmus Vinther før, for en af hans mærkesager har været nedprioriteringen af buslinjen mellem Randers og Aarhus, som har været en torn i øjet på ham:
”Det var virkelig en forringelse af den offentlige transport, som vi ellers så gerne vil have mere af. Hvis ikke den fungerer og er effektiv, så vil flere jo vælge bilen til. Det er en mærkesag med den offentlige transport, som virkelig skal løftes og være nok for folk, så vi får dem væk fra bilerne og dermed får mere plads og renere omgivelser,” fortæller han.
Klima vigtigt for alle – men især unge
Klimaet er også en sag i sig selv for Rasmus Vinther, som den offentlige trafik kommer ind under, men som er et vigtigt tema for mange unge. Derfor mener Rasmus Vinther også, at det er vigtigt at stille større krav på de områder, hvor kommunen har indflydelse. Men han er også klar over, at der dels er lang vej til en plads i byrådet og dels er lang vej til konkrete resultater af den førte politik.
”Det er sjovt at være med og engagere sig i de emner, der optager én. Som nævnt har jeg altid været optaget af de fora, hvor jeg har kunnet få indflydelse på tingene og bidrage til arbejdet for de fælles interesser,” siger han.

Blandt de unge, men trækker gerne på de erfarne

Der er ikke mange unge kandidater i lokal- og regionalpolitik, og derfor er Rasmus Vinther også en velkommen kandidat hos Beboerlisten. Her er mange ældre kandidater, der har været med i mange år, men selvom Rasmus Vinther er et friskt pust med nye ideer og ungdommeligt gå-på-mod, så har han opsøgt nogle af de mere erfarne kandidater på Beboerlisten for nogle gode råd:
”Jeg har talt med både Kim Christensen og Bjarne Overmark om det at stille op til byrådet, og hvad der venter i en valgkamp. Jeg skal ud på en række gymnasier og erhvervsskoler – blandt andet mit gamle gymnasium. Det glæder jeg mig til, og jeg prøver at sætte mig godt ind i stoffet, med det er klart, at man ikke kan vide alt om det hele. Jeg har mine mærkesager, som jeg har sat mig godt ind i, og så må jeg svare ærligt, hvis ikke jeg er helt sikker på området, at jeg må kigge nærmere på det, før jeg har en klar holdning.”

Vigtigt at de unge også får plads i byrådet

Beboerlisten er i valgforbund med Enhedslisten og Velfærdslisten, og for de unge kandidater er der hård konkurrence om at slå de velkendte mere garvede politikere. Listen skal sprænges for, at der bliver plads til de nye navne, men Rasmus Vinther er klar over, at det er første chance, men han er klar igen.
”Jeg ved, at det bliver en hård kamp om pladserne, men jeg håber, at nogle af os unge kandidater kan få flere unge vælgere til at stemme på os – og stemme i det hele taget. Der er ikke mange unge i kommunalpolitik, men i virkeligheden er det her, at mange af de problemer og udfordringer mange af os møder i hverdagen løses. Her er mulighed for at kæmpe for at gøre en forskel og få indflydelse. Desuden er der også mange emner, som måske ligger os unge mere på sinde, og som det kræver vores engagement for at få at gjort opmærksom på og forhåbentlig gjort noget ved.”


RASMUS BØGH VINTHER mærkesager:

  • Aktiv omstilling til en grøn og bæredygtig kommune
  • Gratis bybusser
  • Bedre offentlig transport, så det rent faktisk bliver et attraktivt tilvalg for borgerne
  • Gratis og hurtig psykologhjælp til børn og unge.

SENESTE ARTIKLER

DOWNLOAD BEBOERLISTENS
VALGAVIS 2021