Foredrag med Roger Buch om fremtidens kommunale brændpunkter

Roger Buch der er en af landets mest brugte eksperter om kommunalpolitik giver i dette foredrag sin analyse af kommunalvalget 2021. Han vil bl.a. kommentere både nationale og lokale Randers tendenser.

Foredraget vil blive krydret med valgets mere farverige personhistorier fra Randers og andre kommuner og se frem mod de kommende år i Randers og resten af det kommunale Danmark.

Roger Buch vil også komme ind på hvilken betydning det kan få, at Jyllands Posten har etableret en lokalredaktion, JP Randers, som har fokus på Randers Kommune og dermed bryder Amtsavisens monopol på pressedækningen af brydningerne i byrådet. Og hvilken rolle de sociale medier spiller – navnlig Facebook.

Kommunalvalget 2021 var historisk på mange måder: Historisk dårligt valg for Socialdemokratiet, det bedste valg for de konservative siden Schlüter, det dårligste valg for Venstre siden 1989, og rekord i kvindeandelen. Valget vil dog især blive husket for den store tilbagegang for Dansk Folkeparti, som udløste nyvalg af formand og splittelse. Størst betydning var formentlig den store tilbagegang for Socialdemokratiet i de store byer, Socialdemokratiet er ikke længere det største parti i København, mange socialdemokratiske borgmestre fik stort fald i personlige stemmer.

Lokalt var det mest bemærkelsesværdigt at endnu en lokalpolitisk liste, Østbrolisten der stormede ind med 3 medlemmer i Randers byråd – fik 28% af stemmerne på Rismølleskolen i Dronningborg.

Beboerlisten klarede lige skærene efter en hidtil – nogle vil sige selvforskyldt – uset shitstorm mod spidskandidaten på Facebook.

Borgmester Torben Hansen fik – ligesom forgængeren Claus Omann Jensen – stor tilbagegang i personligt stemmetal. Men han genvælges som borgmester af 24 byrådsmedlemmer – 7 byrådsmedlemmer undlader at stemme.

Dansk Folkeparti går fra 3 til 1 byrådsmedlem og Ny Borgerlig nyvalgt med 1 byrådsmedlem.

Venstre med skift af spidskandidat 3 måneder før valget, tilbage fra 9 til 6 byrådsmedlemmer.

Konservative fra 1 til 4 byrådsmedlemmer – og splittelse straks efter valget, hvor et byrådsmedlem går over til Østbrolisten.


Start: Fredag d. 28. januar 2022, kl. 16:00

Pris: 25 kr/person

AOF Randers,  VIA University College, Jens Otto Krags Plads 3, 8900 Randers C


Kort om Roger Buch

Centerleder og forskningslektor, Ph.d., cand.scient.pol. og forfatter til en række bøger bl.a. bogen ”Den vigtigste politik” om kommunalvalg og kommunalpolitik.

I perioden 1993-2004 parti- og kommunalforsker ved Syddansk Universitet i Odense og siden 2004 forsker i samfundsvidenskab ved DMJX Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Århus.

Forskningsmæssig fokus har oprindeligt været på lokale partiforeninger og kommunalvalg samt kommunalreformen og regional og kommunal udvikling. I de seneste ti år også studier af journalistisk etik, public service, kommunikation og journalistik i danske regioner, samt mediernes dækning af økonomi og krisen. Han arbejder i øjeblikket med et projekt om udviklingen af lokaledemokrati.


Folkemøde Randers 2022

Folkemøde Randers 2022 åbner i anden weekend af september, men allerede fredag d. 28. januar afvikles årets første politiske møde i regi af Folkemøde Randers.

Arrangør er oplysningsudvalget AOF Randers, hvor bestyrelsen har besluttet at holde en række fyraftensforedrag i løbet af foråret. Det første bliver med Roger Buch fredag den 28. januar på VIA kl. 16.00-18.00.

– Foredragsrækken passer ind i Folkemøde Randers’ overordnede formål om lokaldemokrati og borgerinddragelse, hvorfor det falder naturligt at lade AOFs foredragsrække blive en form for optakt til Folkemøde Randers 2022, fortæller Per Havshøi, leder af AOF Randers.

SENESTE ARTIKLER

DOWNLOAD BEBOERLISTENS
VALGAVIS 2021