Beboerlisten - Det handler om prioritering - Der er råd til velfærd - kryds L
NYHEDSBREV


15. november 2017   Printervenlig udgave af siden   Send linket og en kort beskrivelse af denne post/ artikel videre til via email   Del på Facebook


De ældre får ikke den tid, de bliver lovet

Flere ældre og færre hænder har gennem de seneste år sat ældreplejen i Randers under pres.

Der er ikke længere tid til mere end den basale omsorg og pleje, og den reelle tid med de ældre borgere er meget mindre, end hvad der står på papiret.
Det fortæller Olcay Turan og Anne-Marie Ejsten, som begge arbejder i hjemmeplejen i Randers Kommune.
De opstiller for Beboerlisten til kommunalvalget og vil blandt andet kæmpe for, at der kommer bedre tid i ældreplejen.

Kørsel stjæler tiden
- Vores køretid er ikke lagt i vores tidsplan, så når din tid er brugt og du kører fra fru Jensen, så skal du allerede være ved den næste, selvom der måske er ti minutters kørsel imellem de to, siger Anne-Marie Ejsten.
- Når man kigger på tidsplanen med fem minutter til det ene og ti minutter til det andet, så ser det ud til at passe godt nok sammen, men som Anne-Marie siger, så er køretiden der jo ikke, så det bliver taget fra borgerne, vi skal besøge, siger Olcay.
- Og når vi får et akutkald, så bliver det endnu mere presset. Vi farer jo afsted, så det kvarter vi har med borgeren, måske stadig kan blive otte minutter, siger Olcay Turan.
De ser det som et minimum, at tidsplanerne gøres reelle, så køretiden ikke går fra den tid, som borgeren har krav på.


Tætpakkede tidsplaner
Ti minutter til at varme mad. Fem minutter til at give medicin. Hver opgave er fastsat til en angivet minuttakst, som ofte er svær at overholde.
- Det giver jo stress, når man er nødt til at fare rundt og nå noget hele tiden, hvis man skal overholde tidsplanen, siger Olcay Turan.
Hun efterlyser mere luft i planlægningen, så der også er tid til de akutte opgaver, uden at det bliver taget fra andre borgere.
- Det var lidt bedre førhen, hvor der var lidt mere luft i skemaet. Som det er lige nu, så er der alt for lidt tid afsat og alt for få hænder til at tage imod, så vi ender med meget tætpakkede skemaer.
- Vi får det jo til at passe på den ene eller anden måde, men vi ender med at tage tid fra den ene og give til den anden, hvis vi skal udføre vores arbejde, siger Olcay Turan.

Hvor blev pengene af?
- Man skal tænke på, at ældre borgere førhen havde lange sygehusforløb, når de var blevet opereret. Nu kommer de hjem efter en dag, siger Anne-Marie og fortsætter.
- Så er det, jeg tænker, hvor blev alle de penge af, der var sat af til sygehusopholdene? Hvorfor har de penge ikke fulgt borgeren ud i plejeområdet, som skal passe dem i dag?

Både Anne-Marie Ejsten og Olcay Turan har svært ved at se, hvordan ældreplejen skal klare sig uden flere penge, mens de samtidig overtager flere og flere pleje- og pasningsopgaver fra hospitalerne.

- Jeg ved ikke, hvor meget vi kan gøre anderledes, med det vi har. Jeg har tænkt meget over det, men det kniber simpelthen så meget med tiden. Jeg har ikke lyst til at snakke om pengene. Jeg har lyst til at snakke om den tid, vi har med borgerne. Så må vi finde pengene, siger Anne-Marie Ejsten.
Plejepersonalet ender som syndebukken
Hvis der ikke kan findes flere penge, mener de to kandidater, at politikerne i byrådet skal melde ud, hvilke services, der skal forringes eller helt fjernes, så alle borgere faktisk kan få den tid og service, som de er blevet lovet.
- Vi er for få i hjemmeplejen, der kommer flere og flere ældre, og vi kan ikke gøre det samme for dem mere, siger Anne-Marie.
Hun forklarer, at plejepersonalet ender som syndebukken, når den
kommunale service ikke kan leve op til det, som politikerne lover.
- Som det er nu, så lægges beslutningen ud til personalet, som bliver nødsaget til at fravælge eller nedsætte hjælpen til borgerne på grund af tidspres.

Uanset om besparelserne på området er små eller store, så er det den forkerte retning, når tidspresset allerede er så højt, som det er, mener de to kandidater.

De vil begge kæmpe for, at der bliver afsat midler til, at køretiden som minimum kan blive inkluderet, når tiden til de ældre skal afsættes.

 

www.facebook.com/annemarie.ejsten

www.facebook.com/OlcaysValgkampOmann ansætter sig selv som direktør

Claus Omann Jensen har reelt ansat sig selv som salgs- og marketingsdirektør i Verdo.

Bjarne Overmark om byrådsmødet den 29. januar 2018

Fordeling af ben, fremtidens busterminal, vold mod offentligt ansatte, ulovlig fyring af tillidsmand, frikadellesagen, Hal 4, videostreaming af byrådsmøder, almene boliger på markedspladen er bla. opp

Jens Laursen
Kære Torben: Tør du bruge dette flertal?

Der er flertal i byrådssalen for en lang række ting - herunder stop for Hal 4 - Tør du bruge dette flertal? Og kan du love mig større åbenhed, ingen lukkede forhandlinger, alle bliver lige informeret.

Kampen mod Skolelukkerne

- Venstre, Socialdemokratiets og DF’s gennemtrumfningen af den nye skolestruktur, der medførte lukning af fem folkeskoler og opdeling i grund- og overbygningsskoler, var en ulovlig svinestreg, siger


Beboerlisten
www.beboerlisten.dk  - info@beboerlisten.dk - ©2009