Beboerlisten - Det handler om prioritering - Der er råd til velfærd - kryds L
NYHEDSBREV


12. november 2013   Printervenlig udgave af siden   Send linket og en kort beskrivelse af denne post/ artikel videre til via email   Del på Facebook


Kommentar til Jesper Bræmers debatindlæg om sygefravær

LÆSERBREV Af Helle Nielsen, Randers - byrådskandidat for Beboerlisten og medlem af bestyrelsen i Enhedslisten Randers.

- Kommentar til Jesper Bræmers (LA) debatindlæg om sygefravær, han fik bragt tirsdag 12. november

 Jesper Bræmer fra Liberal Alliance skriver i et debatindlæg i RANDERSiDAG, at sygefraværet i den offentlige sektor er for højt sammenlignet med den private sektor. Og det har i lang tid været alt for højt i Randers Kommune.
 
Han giver som hovedårsag en dårlig ledelse skylden: I den private virksomhed har lederen deres egne penge og tid i spil, og det vil give en større lyst til at effektivisere for at opnå et større udbytte til sig selv, og derfor giver det også et større mod til at fyre ansatte.
 
Men nu handler det altså ikke kun om, at ledelsen er mere inkompetent i den offentlige sektor end i den private, og at det skulle være den primære årsag til højt sygefravær. Der er mange andre grunde, hvor nogle kan være vanskelige at gøre så meget ved:
 
Jo ældre man er, jo større er risikoen for at blive syg. Gennemsnitsalderen er højere i den offentlige sektor end i den private.
I den offentlige sektor er der stor forskel i kønsfordelingen. Der er langt flere kvinder ansat i den offentlige sektor. Kvinder har ca. 30 procent større risiko for sygefravær.
 
Der er forskel på, hvad man arbejder med i private og på offentlige arbejdspladser. I det offentlige arbejder man ofte med mennesker (ældreomsorg og børneomsorg.) Pædagoger og sosu-personale har højere sygefravær. Disse personalegrupper er ofte udsat for smitterisiko fra brugerne. Nogen gange bliver de ansatte udsat for trusler om vold fra brugere. Hvilket selvfølgelig skaber stress og psykisk ustabilitet.
 
Der relativt flere ansat i fleksjob- og skånejob i det offentlige. Hvis man har ansat folk med nedsat arbejdsevne på sin arbejdsplads, må man nødvendigvis også kunne forvente et større sygefravær.
 
Men rent faktisk kunne man, hvis man virkelig ville effektivisere, gøre meget for at minimere sygefraværet på offentlige arbejdspladser: Man kan afskedige folk, når de runder de 50 år. Man kan hovedsageligt gå efter at ansætte mænd. Man kan give børnene i daginstitutionerne gazemasker på, så man derved minimerer smitterisikoen. Man kan undgå at ansætte folk i fleks- og skånejob og i stedet give dem en kontanthjælp.
 
Det er nemt at effektivisere, når det handler om døde ting. Mens det er meget sværere med levende væsner. De er langt mere uforudsigelige.

Af Helle Nielsen

 Omann ansætter sig selv som direktør

Claus Omann Jensen har reelt ansat sig selv som salgs- og marketingsdirektør i Verdo.

Bjarne Overmark om byrådsmødet den 29. januar 2018

Fordeling af ben, fremtidens busterminal, vold mod offentligt ansatte, ulovlig fyring af tillidsmand, frikadellesagen, Hal 4, videostreaming af byrådsmøder, almene boliger på markedspladen er bla. opp

Jens Laursen
Kære Torben: Tør du bruge dette flertal?

Der er flertal i byrådssalen for en lang række ting - herunder stop for Hal 4 - Tør du bruge dette flertal? Og kan du love mig større åbenhed, ingen lukkede forhandlinger, alle bliver lige informeret.

Kampen mod Skolelukkerne

- Venstre, Socialdemokratiets og DF’s gennemtrumfningen af den nye skolestruktur, der medførte lukning af fem folkeskoler og opdeling i grund- og overbygningsskoler, var en ulovlig svinestreg, siger


Beboerlisten
www.beboerlisten.dk  - info@beboerlisten.dk - ©2009