Beboerlisten - Det handler om prioritering - Der er råd til velfærd - kryds L
NYHEDSBREV


11. november 2013   Printervenlig udgave af siden   Send linket og en kort beskrivelse af denne post/ artikel videre til via email   Del på Facebook


Nu skal vi lære lektien om skolerne!

Læserbrev fra Helle Frehr, Langå - kandidat for Beboerlisten ved kommunalvalget

Større skoler bliver ikke bedre og billigere – Tværtimod!
Det er en sejlivet myte, at større skoler også er billigere og bedre skoler. Det holder bare ikke, viser en undersøgelse foretaget af CEPOS. Alligevel bliver vi konstant præsenteret for forslag om at lukke og centralisere skoler - også op til kommunalvalget her i Randers.

Senest har det været fremme i den lokale debat, at Randers kommune kunne spare mange penge ved at gøre klasserne større og lukke nogle skoler. Konkret kan man spare 57 millioner kroner ved at gøre klasserne større, så der er 24 elever i snit, siger kommunens tal. Der er bare den hage ved det, at teorien allerede er blevet modbevist i praksis. 
Erfaringer fra andre danske kommuner, der allerede har fået ny skolestruktur, viser, at det er blevet dyrere i stedet for billigere!

Det kan man læse i CEPOS arbejdspapir fra maj 2013, der bærer overskriften ”De foreløbige erfaringer fra kommunernes skolelukninger”. 

Forskningschef, Henrik Christoffersen, fra den borgerlige tænketank, CEPOS, skriver:

”Når man ser på udgifterne per elev i de kommuner, der har reduceret antallet af folkeskoler, sammenlignet med udgiftsudviklingen i de øvrige kommuner, så viser det sig klart, at udgifterne per elev er vokset stærkere i de kommuner, der har sammenlagt skoler.” 

”Skolesammenlægningerne synes derfor indtil videre kun at have ført til dyrere og ikke billigere skoler,” konkluderer forskningschefen.  

CEPOS nævner også, at der er en landsdækkende tendens til at flere og flere benytter private skoler. Det oplever vi også i Randers by, hvor hvert fjerde barn efterhånden går i privat skole. Jeg opfatter forældrenes fravalg af folkeskolen som et klart signal om stigende utilfredshed, og det skal vi tage alvorligt.

Det er på høje tid, vi holder op med at fokusere så meget på skolestrukturen, og i stedet kigger på indholdet, nemlig undervisningen. Spørgsmålet er: Hvordan kan vi forbedre kvaliteten af undervisningen? Og jeg ved, at der allerede er forsøg i gang på flere lokale skoler, der handler om det.

Småt er godt!

Selv hvis der var en økonomisk gevinst at hente ved skolelukninger, ville jeg personligt kæmpe imod med næb og kløer. Hvorfor er det så vigtigt for mig? Jo, for både som skolejournalist, mor, pædagogmedhjælper og lærervikar har jeg set utallige eksempler på, at børn trives bedst på små skoler og institutioner. Og når man trives, så lærer man noget.

Jeg har boet i Langå i 15 år, dog afbrudt af tre år, hvor jeg var lokaljournalist i Faaborg-Midtfyn kommune. Her var jeg- både som journalist og mor til to skolesøgende børn - vidne til, at den sydfynske kommune fik en ny skolestruktur. 

Helle Frehr, Beboerlisten (L)Omann ansætter sig selv som direktør

Claus Omann Jensen har reelt ansat sig selv som salgs- og marketingsdirektør i Verdo.

Bjarne Overmark om byrådsmødet den 29. januar 2018

Fordeling af ben, fremtidens busterminal, vold mod offentligt ansatte, ulovlig fyring af tillidsmand, frikadellesagen, Hal 4, videostreaming af byrådsmøder, almene boliger på markedspladen er bla. opp

Jens Laursen
Kære Torben: Tør du bruge dette flertal?

Der er flertal i byrådssalen for en lang række ting - herunder stop for Hal 4 - Tør du bruge dette flertal? Og kan du love mig større åbenhed, ingen lukkede forhandlinger, alle bliver lige informeret.

Kampen mod Skolelukkerne

- Venstre, Socialdemokratiets og DF’s gennemtrumfningen af den nye skolestruktur, der medførte lukning af fem folkeskoler og opdeling i grund- og overbygningsskoler, var en ulovlig svinestreg, siger


Beboerlisten
www.beboerlisten.dk  - info@beboerlisten.dk - ©2009